2014. május 8., csütörtök

Patchwork pite egressel és eperrel

Megvettem a Good Food májusi számát szombaton, ja meg egy doboz epret is. Még szinte haza se értem, máris az epres recepteket kezdtem el bújni. A mélyhűtőben ott lapult egy doboz egres így nem volt kérdés, hogy mit választok. Szuper az egres - eper kombináció.



Hozzávalók:

Tészta:
1db tojás
200gr puha vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
pici só
50gr cukor
350gr liszt

Töltelék és egyéb:
500gr megtisztított egres (fagyasztott is jó)
400gr eper (félbevágva)
100gr cukor + 1 evőkanál
1 kávéskanál őrölt fahéj
pár kanál darált dió vagy mandula, vagy búzadara

Robotgéppel dolgozzuk össze a vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a sót és a vaníliát. Lágy krémet kell kapni, melyhez ezután hozzáadjuk a lisztet és enyhén összekeverjük. Ha már felvette a krém a lisztet, kézzel sima tésztát gyúrunk gyors mozdulatokkal. A tésztát 1/3 - 2/3 részre osztjuk, cipókat formázunk és hűtőbe tesszük fél órára.

Közben elkészítjük a tölteléket. A 100gr cukorral összefőzzük a gyümölcsöket 5 perc alatt. Fontos, hogy a gyümölcsöket ne főzzük szét, az egresek is maradjanak egyben. Egy szűrőben csepegtessük le. A szirupos levét fogjuk fel. Hagyjuk a gyümölcsöt hűlni.

Egy kb 23cm-es piteformát béleljünk ki a nagyobbik tésztából kinyújtott lappal úgy, hogy magas pereme legyen. A felesleget vágjuk le. Villával szurkáljuk meg és 200 fokos sütőben süssük 20 percig.

A kisebb cipót szintén nyújtsuk ki és késsel daraboljuk szabályos vagy szabálytalan formákra.

A keksz állagúra sült tésztát szórjuk meg a darált dióval, ami magába szívja majd a gyümölcsök esetleg még kiszivárgó levét. Rendezzük el a gyümölcsöt a pite belsejében. Locsoljuk meg 3-4 evőkanál sziruppal. A kivágott tésztadarabkákat véletlenszerűen rakosgassuk a tetejére, majd kenjük meg tojásfehérjével.

Az 1 evőkanál cukrot keverjük össze a fahéjjal és ezzel szórjuk meg a sütemény tetejét.

Tegyük vissza a sütőbe további kb 20-25 percre de már csak 175 fokon. Vigyázzunk, hogy a pite széle ne süljön nagyon barnára.

A süteményt hagyjuk hűlni egy órát, ezután könnyen szeletelhető. A tálaláskor locsoljuk meg a gyümölcssziruppal, de adhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy tejszínhabot, ha valaki még ennél is több élvezetre vágyik.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése