2014. április 18., péntek

Olasz sült csirke paprikával és olajbogyóval

Kisildi játékára szeretnék jelentkezni ezzel a recepttel. A játék neve Szakácsmustra, és a lényege, hogy egy híres szakácstól kell receptet választani, elkészíteni és közzétenni. Ebben a fordulóban egyik kedvencem, Nigella Lawson a kiválasztott szakács, akitől már több receptet is elkészítettem a blogra. A TV-s műsorait is nagyon szeretem, és azon külön jól szoktam szórakozni, hogy milyen élvezettel fogyasztja el, amit főzött. A BBC oldalán kerestem most receptet, és a választottam az Olasz sült csirke lett, amely a fotón színpompás és ínycsiklandó, valamint a hozzá való köret összetevői szokatlanak voltak nekem, az egyik hozzávalót - a fekete olívabogyót - még sohasem használtam. Itt volt az ideje, hogy kipróbáljam ezt is. 



Hozzávalók:
1 egész csirke
1 citrom
só, bors, rozmaring ágacskák vagy szárított rozmaring
2 egész póréhagyma
3db színes kaliforniai paprika (ha lehet, akkor különböző színűek)
100gr (1 kis üveg) fekete olívabogyó
4 evőkanál olívaolaj

A csirkét megmossuk és megszabadítjuk az esetleges nemkívánatos részektől.Tepsire helyezzük, a hasába tesszük a félbevágott citromot és 1-2 ág rozmaringot. Kívül sózzuk meg.

A póréhagymát vágjuk ujjnyi hosszú darabokra, majd hosszában is vágjuk félbe. A paprikákat csumázzuk ki és vágjuk nagyobb gerezdekre. A zöldségeket tegyük a csirke köré a tepsire. Tegyük rá a lecsepegtetett olajbogyókat, olívaolajjal locsoljuk meg a zöldséget, szórjuk meg egy kis sóval, borssal. Óvatosan forgassuk össze.

A tepsit tegyük a sütőbe 200 fokra,  1 és 1/4 órát süssük. Ezalatt megsül a csirke. A húst ellenőrizni tudjuk úgy, ha egy hegyes késsel beleszúrunk a comb legvastagabb részébe, majd ha a kiszivárgó lé tiszta, már nem véres, akkor átsült. Ennyi sütés a zöldségeknek is elég kell, hogy legyen.

Vegyük ki a csirkét egy deszkára, hagyjuk pihenni 10 percig, majd daraboljuk fel. A citromot dobjuk el. A csirkedarabokat helyezzük előmelegített tálra, szűrőkanállal szedjük át a zöldségeket a tepsiből, rendezzük el a csirke mellett. Végül a visszamaradó zamatos szaftjából kanalazzunk a csirkére.

Igazán finom puha és omlós lesz a csirkénk, ha ennél a receptnél úgy járunk el, hogy a csirkét külön sütjük meg sütőzacskóban, majd darabolás után a megsült zöldségek tetejére helyezzük és a sütőbe visszatéve grillre kapcsolunk és pár perc alatt megpirítjuk a bőrt a húsokon. Mi így készítettük és nagy megelégedésünkre szolgált az eredmény.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése