2014. március 20., csütörtök

Aranygaluska

Az aranygaluskát Anyu készítette. Egyik nap, amikor hazaértem a munkából, már össze volt állítva és csak a sütésre várt. Nagyon szeretjük, de csak ritkán készítjük el. Pedig minden adott hozzá, mert rengeteg diónk van, a tészta pedig egyszerű. El se lehet rontani.

Hozzávalók:
500gr liszt
3dl tej
3 tojás sárgája
50gr vaj
80gr cukor
1 kávéskanál só
30gr élesztő
reszelt citromhéj

A forgatáshoz: olvasztott vaj és darált dió. Esetleg mazsola, fahéj.

A fenti hozzávalókból a szokásos módon tésztát gyúrunk. A tálat lefedve 1 órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk. Ellapogatjuk és egy nagy pogácsaszaggatóval félholdakat szúrkálunk ki belőle vagy csak egyszerűen kis darabokat tépkedünk le. A tésztadarabkákat olvasztott vajban megmártjuk, és darált dióba forgatjuk, majd tűzálló tálba vagy tepsibe szorosan egymás mellé és egymás fölé helyezzük több sorban. A sorok közé szórhatunk mazsolát és a dióhoz keverhetünk csipet fahéjat, vagy ha szeretnénk édesebbre, akkor egy kevés cukrot. 3 rétegnél ne rakjunk többet egymásra, mert akkor lehet, hogy nehezen fog átsülni.

 Fél óra pihentetés után hideg sütőben kezdjük el sütni. A sütő hőfokát állítsuk 175 fokra. 30-35 perc alatt készül el. Vigyázzunk, hogy a teteje ne barnuljon meg nagyon, mert a dió megéghet.

Készíthetünk mellé vaníliaszószt, de mi csak így simán magában szeretjük. Az én kedvencem a közepe, ahol mindenhol szaftos és puha.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése