2014. február 25., kedd

Aszalt gyümölcsös vörösboros brownie

Elég gyakran böngészek külföldi blogokat. Az egyik kedvencem a Lady Behind the Curtain, ahol hétről hétre szebbnél szebb fotókkal illusztrált, fantáziamegmozgató recepteket találok. Ezt is ott találtam. Eredetileg aszalt cseresznyével készül, de nem találtam a boltban, így maradt a szilva. Cseresznyével biztosan más lett volna az ízvilága, de így is hihetetlenül finom volt, a tészta nem lett ragacsos, mint általában a brownie, hanem könnyű és szaftos.



Hozzávalók:



1 bögre (2dl) aszalt cseresznye, meggy, vagy szilva
1dl száraz vörösbor
100gr vaj
100gr étcsoki
1 bögre (2dl) cukor
1 bögre (2dl)  liszt
1 evőkanál vaníliakivonat
3db tojás
fél kávéskanál só
1 kávéskanál  sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna

Máz:
3 evőkanál vörösbor
3 evőkanál vaj
150gr étcsoki

Az aszalt gyümölcsöt felaprítjuk, kislábasba tesszük, ráöntjük az 1dl bort és felforraljuk. Ne főzzük, csak vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ezalatt jól magába szívja a bort.
Olvasszuk fel a vajat a csokoládéval és a cukorral, majd egyenként keverjük bele a tojásokat és a vaníliát. A lisztet keverjük össze a többi száraz hozzávalóval, majd vegyítsük a csokis masszához. A végén adjuk hozzá a borban áztatott gyümölcsöt, levével együtt.
Sütőpapírral béleljünk ki egy kb 20x30cm-es tepsit. Terítsük el egyenletesen a masszát a tepsiben.
200 fokra előmelegített sütőben sütjük. 15 perc után már végezhetünk tűpróbát, és ha nem ragad rá a tészta, kész is van. Ne süssük túl sokáig, mert kiszáradhat.
A mázhoz forrósítsuk fel a bort a vajjal egy edényben, de ne főzzük. Vegyük le a tűzről, szórjuk bele az aprított csokit és hagyjuk állni pár percig, amíg a csoki megolvad. Keverjük simára. Simítsuk a kihűlt tészta tetejére. Tegyük hűvös helyre, hogy megdermedjen. 1-2 óra múlva szeletelhető és fogyasztható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése