2014. január 14., kedd

Hókocka

Gyerekkorom egyik meghatározó íze ez a sütemény. Szinte minden ünnepre elkészítette Anyu vagy a Nagymamám. Most valahogy nagyon rákattantam, ezért Karácsony után elkészítettem. Igaz, nem sikerült a legszebbre, mert túl vastagok lettek a lapok, de nem baj, nem szépségverseny ez. Nehéz volt kinyújtani a lapokat és nem gondoltam, hogy a szalalkális tészta ennyire megnő, itt pedig ez történt. Kb. két milliméteres volt a tésztalap vastagsága nyersen, aztán mire kisült, lett belőle vagy 6-7mm. Úgy látszik az újságpapír vastagságot kell megcélozni legközelebb.

Hozzávalók:
250gr liszt
50gr vaj
10gr szalalkáli
2-3 evőkanál tej
3 evőkanál porcukor
1db tojás

A tésztához a szalalkálit feloldjuk a tejben, majd az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. A tészta aránylag kemény legyen. 3 vagy 4 részre osztjuk és nagyon vékonyra kinyújtva, vajazott tepsi hátán vagy sütőlemezen a lapokat egyenként kisütjük. Vigyázzunk, mert a lapok nagyon hamar elkészülnek, és szép világosnak kell maradniuk. 8-10 perc elég egy lapnak 150 fokosra előmelegített sütőben. Ha kisült egy lap, ügyesen fordítsuk rá egy konyharuhára és a lapunk szépen le fog jönni a tepsiről, nem nagyon kell segíteni neki. A lapokat egymásra borítva hagyjuk kihűlni, majd betöltjük a krémmel.

Krém:
300ml tej
3 evőkanál liszt
100gr cukor
3 csomag vaníliáscukor
150gr vaj

A lisztet elkeverjük a cukorral és hozzáadjuk fokozatosan a tejet. Lassú tűzön krémet főzünk belőle. Ha kihűlt, hozzákeverjük a puha vajat és a vaníliáscukrot.

A kész süteményt megszórjuk porcukorral vagy ha szeretnénk, csokimáz is kerülhet a tetejére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése