2013. december 26., csütörtök

Zserbó

Karácsonyra általában mindig készül nálunk zserbó. Most egy új recept szerint készítettem a tésztáját, ez nem élesztős, hanem sima omlós tészta. Zsírral készítve lett volna az igazi, de nem volt itthon, így vajas lett.



Hozzávalók:
400gr liszt
250gr vaj vagy margarin, vagy zsír
100gr cukor
1 egész tojás
1 csipet só
darált dió
baracklekvár vagy szilvalekvár, mindkettő is lehet egyszerre
100gr étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj


A tésztához tálba tesszük a lisztet, vajat és a cukrot, pici sót, majd kézzel jól elmorzsoljuk. A tojással sima tésztát gyúrunk gyors mozdulatokkal és cipót formázunk belőle. Egy órát hűtőben tartjuk, hogy könnyebben nyújtható legyen.

A tésztát három részre osztjuk és a tepsi méretére nyújtjuk az első részt. A tepsibe helyezzük a tésztarétegeket lekvárral megkenve és cukrozott darált dióval meghintve. A harmadik tésztalap ráhelyezése után villával megszurkáljuk és 175 fokos előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha kihűlt, megolvasztjuk a csokit, elkeverjük az olajjal és egyenletesen a tészta tetejére kenjük. Másnap szeleteljük, de két három nap múlva a legfinomabb, omlós és puha.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése