2013. október 30., szerda

Piccalilli körtével

A kis kedves nevű PICCALILLI egy Angliában népszerű fűszeres, zöldséges mártás, amely indiai eredetű. Alapja általában karfiol és tökfélék, fő fűszerei pedig a mustár és a kurkuma. Szendvicsekhez és mártásként különféle ételekhez kínálják. Feldobja a natúr, semleges ízű ételeket. A fűszerezésnél azért érdemes óvatosnak lenni az ecettel, nehogy nagyon vad legyen az íze.

A receptet a kedvenc magazinomban, a Good Food-ban találtam.

Hozzávalók:
2 kisebb fej karfiol apró virágaira szedve
400gr gyöngyhagyma (ha kicsik, hagyjuk egészben, ha nagyok, daraboljuk fel)
600gr cukkini kockacukor méretűre darabolva
6db kemény körte felkockázva
100gr só
1,5 liter almaecet
egy jó ujjnyi darab gyömbér lereszelve vagy nagyon picire aprítva
2 evőkanál koriandermag
3 evőkanál mustármag
300gr barna cukor
8 evőkanál kukoricaliszt
3 teáskanál kurkuma
5 evőkanál mustárpor (porrá őrölt mustármag)

A zöldségféléket a körtével egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a sót és ráöntünk 2 liter hideg vizet. Egy éjszakán át hűvös helyen hagyjuk állni. Másnap szűrjük le, és a zöldségeket tegyük át egy megfelelő méretű fazékba.Adjuk hozzá a cukrot, ecetet, mustármagot, gyömbért és a koriandert. Forraljuk fel és lassan főzzük nagyjából 10 percig, amíg a zöldségek roppanósra főnek. Szűrjük le a levet egy másik fazékba, és készítsük el a mustáros szószt. Egy tálkában keverjük ki a kukoricalisztet a mustárporral és a kurkumával majd fokozatosan adagoljunk bele az ecetes léből és keverjük csomómentesre. Higítsuk addig, amíg önthető lesz, majd folyamatosan kevergetve öntsük hozzá az ecetes léhez. Lassan forraljuk fel, majd forrástól számítva 3-4 perc alatt folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be. Most keverjük hozzá a zöldségeket és hagyjuk még egyszer felforrni, de már ne főzzük tovább.

Sterilizált üvegekbe töltjük. Ha kihűlt, máris fogyaszthatjuk akár pirítósra kenve sajttal, vagy húsok mellé mártásként. Ha felbontottuk az üveget, hűtőben tároljuk tovább és egy hónapon belül fogyasszuk el.

Sajnos a korai sötétedés nem fog jót tenni a fotóimnak, ezek is már vakuval készültek, azért van ilyen érdekes színe.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése