2013. szeptember 13., péntek

Thalhauseni vadászkenyér

Vasárnap ismét nem volt kedvünk kenyérért szaladgálni, ezért kiválasztottam egy különleges kenyeret az egyik kenyérsütős könyvből. Ennek a kenyérnek a történetét, hogy honnan származik és miért ez a neve, nem tudom, de nem is ez a lényeg. Az ajvár nálunk nem nagyon fogy, most is ott van a hűtőben egy felbontott üveggel, szerencse, hogy nem könnyen romlandó, ezért is szimpatikus volt ez a kenyér, legalább fogyott az ajvárból. Szerintem máskor is meg fogom sütni.

Hozzávalók:
450gr finomliszt
30gr korpa
3 evőkanál ajvár
300ml langyos víz
40gr élesztő
2 teáskanál só
2-3 teáskanál cukor
50gr napraforgómag
50gr tejföl vagy zsíros natúr joghurt


A száraz hozzávalókat tálba mérjük, közepébe készítünk egy mélyedést. Ide adagoljuk a vizet, joghurtot és az ajvárt, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Kicsit hagyjuk állni, majd kézzel vagy fakanállal dolgozzuk ki a tésztát. Ez esetben most inkább dolgozzunk fakanállal vagy géppel, mert a tészta elég lágy és ragadós. Az ajvár miatt elég érdekes illata lesz a nyers tésztának, engem konkrétan kávézaccra emlékeztetett, de ezen túl kell lépni, mert ha megsült, már nem lesz érezhető. Takarjuk le a tálat konyharuhával és hagyjuk kelni egy órát.

Gyúrjuk át és tegyük előre kizsírozott kenyérformába vagy 18cm-es kerek kapcsos tortaformába. Hagyjuk újra duplájára kelni.

A sütő aljába helyezzünk egy kis lábasba vizet, és melegítsük elő 200C°-ra. Amikor betesszük a kenyeret a forró sütőbe, vegyük vissza a hőfokot 175C°-ra és süssük a kenyeret 35-40 percig. Még forrón vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése