2013. szeptember 6., péntek

Fehér kenyér

Vasárnap úgy alakult, hogy csak kenyérért kellett volna elmenni a boltba, de senkinek nem volt kedve. Kenyeret már régen sütöttem, mert elromlott a kenyérsütőm - elkopott benne a bordás szíj, amivel hajtja a keverő lapátokat. Szerezni kellene valahonnan alkatrészt, de sehol nem találok. Új gépet meg nem akarok venni, pedig hiányzik a kenyérsütés, a kenyérillat. Nem mondhatom, hogy rendszeresen sütöttem, csak nagyjából hetente egyszer, de jó volt próbálkozni a receptekkel. Vannak kenyérsütős könyveim is, így most azokból választottam egy egyszerű receptet, mert így nem vettem zsákbamacskát, mert régebben már többször megsütöttem ezt a kenyeret a gépben. Egyébként nagyon könnyű elkészíteni, nem is kell sokáig dagasztani és szépen megkel. Eddig ez a legszebb kenyerem.

Hozzávalók:
500gr búzaliszt (550-es típus - sima fehér liszt)
40gr friss élesztő
2,5dl langyos víz
60ml olaj
1 evőkanál cukor
2 teáskanál só
2-3 evőkanál natúr joghurt

A langyos vízben elkeverjük a cukrot és feloldjuk az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. Közben a keverőtálba kimérjük a többi hozzávalót, majd hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt. Dagasszuk ki kézzel a tésztát. Rugalmas, elég kemény tésztát kell kapnunk. Letakarva tegyük félre kelni egy órát, majd gyúrjuk át. Formázzunk belőle cipót és helyezzük sütőpapírral fedett tepsire vagy tegyük kizsírozott kenyérformába. Vágjuk be a tetejét tetszés szerint és hagyjuk még kelni fél - 3/4 órát. 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 30-35 percig sütjük. A sütő aljába egy edénybe vagy a gáztepsibe tegyünk egy bögre vizet, hogy sütés közben pára keletkezzen. Ha kész a kenyér, rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése