2013. július 16., kedd

Guinness sörös csokitorta

Évekkel ezelőtt láttam a tv-ben Nigella Lawson-t olyan csokitortát készíteni, amibe Guinness ír fekete sört is tett. Felkeltette a téma a fantáziámat, de sajnos csak most jutottam el odáig, hogy elkészítsem ezt a csodát. Ez a sör önmagában nekem nem ízlik, szokatlan az íze, de az édességnek kifejezetten jót tett. Az ára viszont igazán borsos, na de egyszer - kétszer azért ki lehet bírni. A tészta egy gyönyörű, magas, pillekönnyű fekete piskótaszerűség lesz, amit egyáltalán nem száraz és egy igazi ízbomba. Ja és ebből az adagból egy hatalmas torta lesz, buliba vagy családi összejövetelre is kiváló, mindenkinek jut majd belőle!



Tészta:
250ml Guinness sör
250gr vaj
75gr sötét kakaópor
300-350gr cukor
275gr liszt
2,5 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vaníliakivonat vagy aroma
140ml tejföl vagy natúr joghurt
2 nagy tojás

A sört egy lábasba öntjük és felmelegítjük (de nem forraljuk), felolvasztjuk benne a vajat. A cukrot és a kakaóport hozzáadjuk és jól elvegyítjük. A tojásokat felverjük a tejföllel, hozzáadjuk a lisztet, szódát, vaníliát, majd a sörös keveréket és sima tésztát keverünk. Ne ijedjünk meg, a tészta nagyon híg lesz. Legalább 23cm átmérőjű, jól záródó kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk (vagy kakaóporral szórjuk meg). Beleöntjük a tésztát és 180 fokon 50-60 percig sütjük. A tészta gyönyörű magasra emelkedik majd és nem fog összeesni sütés után.

Tálalhatjuk csokimázzal vagy tejszínhabos krémsajtos krémmel a tetején. Én most csak csokimázat tettem rá, mert azon a hétvégén nagyon meleg volt, és féltem hogy a tejszínes krémnek esetleg baja lehet, ha nem esszük meg elég gyorsan.

Csokimáz:
1 tábla (100gr) étcsokoládé
20gr vaj
2 evőkanál tejszín

Felmelegítjük a tejszínt a vajjal és beletördeljük a csokoládét. Addig kevergetjük, amíg a csoki felolvad és szép fényes masszát kapunk. Kenjük a már kihűlt torta tetejére gyors, körkörös mozdulatokkal.



Krém:
200gr natúr krémsajt
200ml tejszín
125gr porcukor

A hozzávalókat tegyük egy tálba és géppel verjük fel amíg sima kissé habos krémet kapunk. Ízesíthetjük egy kis citromlével és / vagy reszelt héjjal, mert a kicsit savanykás íz jól megy majd a csokis tésztához.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése