A tésztalap:
200gr teljes kiőrlésű keksz vagy zabkeksz
100gr olvasztott vaj
A krém:
250gr mascarpone
250gr Boci tömlős sajt
150gr cukor
2cs vaníliáscukor
1 ek liszt
2db citrom
1dl tejföl
3db tojás
A kekszet durvára ledaráljuk és az olvasztott vajba keverjük.
24cm-es kapcsos forma aljába egyenletesen lenyomkodjuk. 10 percig sütjük 160
fokos sütőben. Amíg a kekszes alap sül, összeállítjuk a krémet.
A krémsajtot a mascarponéval, a cukorral, a
vaníliáscukorral, a liszttel és a tejföllel robotgéppel simára keverjük.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és habosra keverjük. A végén a citromok
reszelt héját forgatjuk bele. A kekszes alapra ráöntjük a krémet és
elegyengetjük. A tortát további 50 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk
kihűlni. A legjobb, ha fogyasztás előtt egy éjszakát áll a hideg spájzban, vagy
tavasztól őszig a hűtőben. Mielőtt a formából megpróbáljuk kivenni, egy késsel
vágjuk körbe.
Meggyszósz:
500gr fagyasztott magozott meggy
½ dl meggypálinka (ki is hagyható, én kihagytam, mert nem
volt itthon)
1dl vörösbor
3ek cukor
1 darabka fahéj
1ek étkezési keményítő
A meggyet egy kislábasban felforraljuk a pálinkával, borral,
cukorral és a fahéjjal. 5 percig főzzük kis lángon. A keményítőt egy kis
tálkába tesszük, a forró léből hozzá kanalazunk annyit, hogy simára tudjuk
keverni vele, majd ezt a masszát visszaöntjük a meggyhez és gyorsan kevergetve
pár perc alatt besűrítjük. Vigyázat, 1-2 percnél tovább ne forraljuk, mert ha
túl sokáig főzzük, ellenkező hatást érünk el vele, és híg lesz a szósz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése