2012. június 30., szombat

Cukkinis quiche

Most először készítettem igazi quiche-t. Eddigi próbálkozásaimhoz mindig előre csomagolt leveles tésztát használtam, de most magam gyúrtam meg a tésztáját is. Van egy új magazin: BBC Good Food. Az első példány megvásárlása után a képektől teljesen elájultam, így nem tudtam ellenállni és előfizettem (olcsóbb is, mint egyenként megvenni és biztos, hogy nem maradok le egyik példányról sem). A legújabb számban van egy pár quiche recept, de az ott használt tölteléknek valók pont nem álltak rendelkezésemre, ezért rögtönöznöm kellett. A lényege az egésznek az, hogy tejből és tejszínből esetleg tejfölből tojással keverünk egy alapot, amelyet az előzőleg kicsit összepirított és fűszerezett zöldségekhez adunk. Tulajdonképpen bármit beletehetünk, amit találunk a kamrában.

Az én receptem a következő volt:

Tészta
200gr finomlist
100gr vaj
csipet só
2-3 evőkanál hideg víz

A lisztet a vajjal összemorzsolom, sózom és a vízzel egy sima tésztát gyúrok. Fontos, hogy ha már összeállt, utána ne gyúrjuk tovább, csináljunk belőle egy kis cipót és tegyük a hűtőbe. Fél óra múlva kinyújtom és kibélelek vele egy formát. Ha nincs kedvem nyújtogatni, - nekem nem volt kedvem - miután összegyúrtam, bele lapogattam kézzel a formába (legyen kb 2 cm pereme) és utána tettem be a hűtőbe egy kicsit.  A tésztát 175 fokon kb 10 - 15 perc alatt elősütjük. (Nem baj, ha az alja felpúposodik egy kicsit, mert majd úgyis lelapul.)

Töltelék
2 - 3 db tojás
2dl tejszín (vagy tejföl)
1dl tej
só, bors, szerecsendió
2 ek olaj
1 nagy hagyma
1 TV paprika
1db cukkini (kis fiatal, olyan nagyobb uborka méretű)
1 tasak mini mozzarella

A hagymát karikára, a paprikát kockára vágtam és a felhevített olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a nagyon vékony karikákra vágott cukkinit, megfűszereztem és még pároltam együtt egy kicsit. Nem kell teljesen puha legyen, mert még úgyis sütjük majd. A tojást a tejjel és a tejszínnel jó habosra keverem, és a züldségekhez adom. Az egész keveréket az elősütött tésztán szépen elosztom, majd elrendezem a tetején a mozzarella golyócskákat is. A sütőbe visszatolva még kb 30 percig kell sütni. (Addíg, amíg a képen láthatóan szép sárgás - világosbarnás lesz a teteje.)



Vegyes zöldsalátával tálaltam azon forrón, de szerintem hidegen sem lehet rossz. El tudom képzelni úgy is, hogy némi maradék sült húst vagy egy kis sonkát is bele lehetne csempészni, és akkor senkinek se lenne hiányérzete. A család azt mondta, hogy nem hiányzott belőle a hús.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése